Onze werking
Hoe gaan we te werk?
Dagbestedingen
De dagbestedingen vinden plaats van maandag tot donderdag op Schom 8 in Zemst, volgens de schoolkalender. Tijdens schoolvakanties zijn er geen dagactiviteiten. De begeleiders starten om 8u30, en de windkrachters worden verwacht tussen 8u30 en 9u. De geplande dagbesteding begint om 9u.
Aan het einde van elke week wordt de planning voor de volgende week door de begeleiding naar de ouders gestuurd. Zo weet iedereen welke kleding, maaltijden of andere benodigdheden nodig zijn en op welke dagen.
Bij het plannen en kiezen van activiteiten houden de begeleiders rekening met de vaardigheden en het potentieel van iedere windkrachter.
Als ouders verwachten we dat de kennis en vaardigheden die tijdens de schooljaren opgebouwd werden niet verloren gaan en verder ontwikkeld worden.
Het doel is een maximale zelfredzaamheid te bereiken en een netwerk op te bouwen.
Begeleiding
De begeleiding wordt verzorgd door Havinet VZW, waarbij er minimaal twee professionele begeleiders aanwezig zijn, meestal orthopedagogen.
Havinet zorgt voor continuïteit in geval van ziekte van een begeleider. Regelmatig komen er stagiairs, die door Havinet worden beoordeeld voordat ze worden ingezet.
De financiering van de begeleiding gebeurt via RTH-punten (Rechtstreeks Toegankelijke Hulp) en het persoonsvolgend budget. Deze worden in solidariteit ingezet.
Vanuit de VZW hebben we regelmatig overleg met de begeleiding over de werking.
Ouders kunnen een individueel overleg hebben over de windkrachter.
Windkracht Zemst VZW
Windkracht Zemst is een ouderinitiatief erkend door het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap). Het initiatief is opgezet door ouders, familieleden (tot de tweede graad), of mantelzorgers van personen met een handicap, en biedt zorg en ondersteuning aan maximaal 15 personen met en zonder persoonsvolgend budget (PVB).
Met “ouders” verwijzen we eveneens naar de bewindvoerder of andere die de persoon met een handicap vertegenwoordigen.
Omdat het initiatief kleinschalig is, hangt het volledig af van de inzet van de ouders. Zonder deze betrokkenheid is er geen werking mogelijk.
Door met een kleine groep jongeren te werken, kunnen we zorg bieden die op maat is, hoewel er geen individuele begeleiding mogelijk is.
Er wordt een zekere mate van zelfstandigheid verwacht, zoals zelf naar de dagbesteding komen, fietsen of het beheren van medicatie.
In de rubriek "Toetreding" (link hier) leggen we uit welke stappen doorlopen worden voordat iemand kan toetreden.
Beheer en Organisatie
Voor de zorg (plannen en begeleiding van de dagbestedingen) rekenen we op Havinet, maar alles buiten de zorg, zoals het beheer van de huur, de werking van de VZW, verzekeringen en fiscale verplichtingen, wordt door de ouders zelf geregeld.
Enkel dankzij de inzet van de ouders kan de VZW blijven draaien en dagbestedingen aanbieden aan de windkrachters.
Er zijn geen werknemers in loondienst.
Maandelijks organiseren we een vergadering waarop alle ouders verwacht worden actief deel te nemen. We bespreken de werking, acties voor geldinzamelingen etc…